Chimay Péres Trappistes (9%)
sör:
http://www.chimay.com/en/trappist-beers.html?IDC=286
sajt:
http://www.chimay.com/en/le-chimay-grand-classique.html?IDD=135&IDC=292
http://www.chimay.com/en/trappist-beers.html?IDC=286
sajt:
http://www.chimay.com/en/le-chimay-grand-classique.html?IDD=135&IDC=292
Mai este egy különleges alkalomra kerül sor. A belga
lakótársammal ma utoljára ülünk össze, hogy sört kóstoljunk, ugyanis a jövő
héten lejár a kiküldetésem Belgiumban és eztán az államvizsgára fogok
koncentrálni.
A rendhagyó alkalomhoz rendhagyó módon sajtot is kóstolunk,
méghozzá a Chimay apátság saját készítésű, klasszikusát, ami pontosan illik a
kék címkés Chimay-hoz, de lássuk is mennyire:
A sört 10-12 fok
között kell fogyasztani, így hűtő után hagytuk melegedni, közben felvágtam a
sajtot, aminek túrabakancs szaga, ellenben fenomenálisan jó íze van. Nem túl
erős, kicsit kesernyés, és füstös jellegű. Állaga puha, a külseje érdekes módon
ropogós, mintha kristálycukrot rágnánk, talán ehhez hasonlítható leginkább.
Amikor sörrel együtt fogyasztom, szétválasztja az ízeket. A sajt nem annyira
füstös ízű, a sör pedig elrejti az alkohol ízét, ami egyébként alig érzékelhető
ebben a 9%-os sörben. Utóízben pedig a kellemesen lágy, malátás jelleg marad
meg, semmi hivalkodó, semmi erőteljes.
Mind a sajt, mind a sör külön-külön is rendkívül finom és
extravagáns, de együtt fogyasztva úgy felborítják egymás íz világát, hogy az
újonnan született ízek még élvezetesebbé teszik a sajttal kiegészült sörfogyasztást.
Ebben a nem mindennapi összeállításban nem csalódtam és a
számos apró kellemes részletért megítélem a 9/10-et.
ui: Eddigi tapasztalataim szerint, a Chimay a legkönnyedebb sör a magas alkoholtartalmú sörök közt, mindazonáltal "Trapist" kategóriájú sörök egyik legjobbja szvsz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése