2012. május 26., szombat

[BEERPOST] - Chimay Trapist


Chimay Péres Trappistes (9%)



Mai este egy különleges alkalomra kerül sor. A belga lakótársammal ma utoljára ülünk össze, hogy sört kóstoljunk, ugyanis a jövő héten lejár a kiküldetésem Belgiumban és eztán az államvizsgára fogok koncentrálni.
A rendhagyó alkalomhoz rendhagyó módon sajtot is kóstolunk, méghozzá a Chimay apátság saját készítésű, klasszikusát, ami pontosan illik a kék címkés Chimay-hoz, de lássuk is mennyire:

A sört  10-12 fok között kell fogyasztani, így hűtő után hagytuk melegedni, közben felvágtam a sajtot, aminek túrabakancs szaga, ellenben fenomenálisan jó íze van. Nem túl erős, kicsit kesernyés, és füstös jellegű. Állaga puha, a külseje érdekes módon ropogós, mintha kristálycukrot rágnánk, talán ehhez hasonlítható leginkább. Amikor sörrel együtt fogyasztom, szétválasztja az ízeket. A sajt nem annyira füstös ízű, a sör pedig elrejti az alkohol ízét, ami egyébként alig érzékelhető ebben a 9%-os sörben. Utóízben pedig a kellemesen lágy, malátás jelleg marad meg, semmi hivalkodó, semmi erőteljes.  

Mind a sajt, mind a sör külön-külön is rendkívül finom és extravagáns, de együtt fogyasztva úgy felborítják egymás íz világát, hogy az újonnan született ízek még élvezetesebbé teszik a sajttal kiegészült sörfogyasztást.
Ebben a nem mindennapi összeállításban nem csalódtam és a számos apró kellemes részletért megítélem a 9/10-et. 

ui: Eddigi tapasztalataim szerint, a Chimay a legkönnyedebb sör a magas alkoholtartalmú sörök közt, mindazonáltal "Trapist" kategóriájú sörök egyik legjobbja szvsz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése