2012. február 11., szombat

[SÖRPOSZT] - Kasteeln Donker


Kasteel Donker (11%)

Az elmúlt pár alkalommal világos söröket próbáltam, ezért úgy döntöttem, a következő alkalommal barna sört fogok bedönteni.
Ehhez a Kasttel barna söre jó alanynak ígérkezett, nézzük is:
A pohárba töltött sört kívülről szemlélve azt elmondható, hogy színe sötétbarna, apró buborékok igyekeznek a felszín felé a sötét mélységből.Habja krémes, sűrű, aranybarna színű, sokáig megmarad.
A pohárba szagolva csupán enyhe sör illatot vélhetünk felfedezni, igen zárkózott ebben a tekintetben a Donker.
íze kifejezetten összetett, eléggé nehezen körülírható és valószínűleg erősen szubjektív megítélni.
Kortyolva elsőként enyhe alkohol és maláta íz érződik, majd fokozatosan kezd édesedni az Íz, megjelenik benne enyhén a karamellás jelleg. Ez az édesség és karamellás jelleg egyébként erősebben jelen van, ha nem 5 C fokon, hanem 12 C fokon fogyasztjuk, ahogy az a hivatalos oldal is ajánlja http://www.vanhonsebrouck.be/. Magam részéről inkább a hűvösebben szervírozott sört kedvelem.
Hozzá kell tenni, ez egy igen erős sör, de ebből mit sem érezni az ízén, kiválóan elfedi és harmóniában is van minden összetevője.
Próbaképp kék sajtot ettem mellé és meg kell mondjam, igen jól illik hozzá, a sajt erős íze remek párosítás ehhez a sörhöz, noha lehet hogy szokatlan.



3 megjegyzés:

  1. Remek olvasni a sorposztokat is. Jol erzekelem, hogy a belgak jol csinaljak, hogy a kulonleges izzel elrejtik az alkohol izet?
    Ha haza jossz, akkor mindenkepp bemegyunk az egyik belga sorozobe. Mar egy ideje tervezzuk :)
    Hihetetlen, hogy a belgak a ket kedvencemben a legjobbak, sor es sajt :)

    Tovabbi jo izlelgetest helyettem is.

    A borral, hogy allnak belgiumban?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy tetszenek a posztok, többen is jelezték, hogy szívesen olvassák ezeket.
    Áll az ajánlat, iszunk egyet, mikor találkozunk, közben majd elmesélem az élményeket.
    Nos, flandriában a sör az egyeduralkodó, bort nem igen termelnek. A vallon vidéken elképzelhető, hogy foglalkoznak vele. A legtöbb bor francia vagy spanyol import. Szóval így állnak vele.
    Neked melyik a kedvenc sajtod?

    VálaszTörlés
  3. Akkor inkabb jot borozunk, ha haza jossz. Sorbol mar eleged lesz :)

    Nos nekem a nagylyukú felkemeny zsirosabb sajt a kedvencem.
    Szeretem meg a fustolt parenyics sajtot is (osszetekert sajt)
    Valamint a camamber jellegu sajtokat is.

    Amit meg ajanlok, hogy probald ki:
    Vajaskenyer, Ra almaszeletek es erre sajt
    Hmmm... delicious :)

    VálaszTörlés