2012. február 25., szombat

[SÖRPOSZT] - Duvel


Duvel (8,5%)

Egy hosszú nap után igazán jól esik egy ilyen sör.
Meg kell mondjam, kinyitása már egyfajta extra mutatvánnyal járt. A sör habja nagyon igyekezett kifele, de nem ment kárba végül egy csepp sem. A habja tömött, sűrű és igen sok. Noha ez nem is csoda, mivel az üvegben refermentálják. Emellett pedig a különlegességét az is adja, hogy két hónapig érlelik a hordóban, mielőtt palackozzák. Amikor kitöltöttem a pohárba, annyi habja volt, hogy a sörreklámokból ismerős mozdulattal, egy késsel lesöpörtem a tetejéről a túlcsordult habot.
A pohárba szagolva zárkózott, semmi fűszeresség, csak diszkréten csípős alkohol illat. Színe igen világos, szűretlensége miatt nem áttetsző, amit élénk szén-dioxid tartalma miatt buborékok kavarnak fel.
Kortyolva enyhe alkohol ízzel indít, ami folyamatosan erősödik, majd édeskés és ezek mellett keserű mellékíze van, és ahogy lecseng az édes felhang, tompa, keserű, mindent eltelítő íz veszi át az uralmat, ami nagyon hosszan megmarad a szájban. Briliáns!
Könnyed sör, nem túl fűszeres, így az ízén tagadhatatlanul érződik, hogy bizony magas alkohol tartalma van. Igazi nagy produkciója, hogy nagyon sokféle árnyalatban tudja hozni a meghatározó ízvilágot. Az elején kesernyés, alkoholos jellegből, ahogy fokozatosan melegszik a szoba hőmérsékletére, úgy válik egyre inkább édeskéssé, malátás mellékízzel.
A Belga sörök hosszú során ez az egyik ikon. Nemzetközi piacra is bőven exportálják és itt Flandriában is igen népszerű. Ha Belgákkal beszélgettem sörökről, ez mindig szóba került, próbáljam ki. És nem is ért csalódás, különleges sör!


Ez ám a hab!

Duvel üveg és maga a sör

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése