Kezdjük az elején!
Amikor sörbeszerző körre került a sor, rámutattam erre az üvegre, hogy "ez is jöjjön velem".
Lévén, hogy még nem próbáltam, sőt! Még nem is hallottam erről a sörről, mindenképp izgatottan nyitottam a kupakját ma este, vacsora után.
De lássuk, mit is tudunk róla:
A főzet a jól ismert, Brasserie du Bocq-tól származik.
http://www.bocq.be/english/ownbrands/deugniet.html
Ennek a főzdének az eredete a vallon régió szívéből származik.
Kóstoltam tőlük a Gauloize sörök szőkéjét, barnáját és cseresznyés ízesítésű sörét. Az ízélmény ebben a sorrendben csökkent is. A szőke különlegesen jó volt, úgy emlékszem. A barna középszerű, a csereszynés pedig a "futottak még" kategória.
No, de nézzük is az aktuális sörünket, mely felső erjesztésű, üvegben tovább erjesztett fajta.
Ez a kombináció általánosan jó belga sörök kapcsán.
És itt sem rossz, sőt, kifejezetten hozza amit sejt az ember, tehát:
Kiváló habkorona, erős, markáns íz.
Ellenben sajnos itt ez az erős íz túlságosan tolakodó, és ráadásul hamar elillan. A legzavaróbb benne a kelletlenül erős, alkohollal dúsan vegyülő érzet, ami aztán nem hagy különösebben maradandó utóízt.
A pohárba szagolva nem volt jelen fűszeres vagy gyümölcsös illat, de nagyon másmilyen sem.
Összességében egy erős, karakán vallon sör ez, ami sok habbal és sok felejthető jellemzővel rendelkezik.
Biztos vagyok benne, hogy nem ez lesz az a sör, amit később újra megveszek, mert hiányolom az ízét.
Pontozás: 5/10
2013. augusztus 14., szerda
2013. július 24., szerda
[BEERPOST] La Trappe Quadrupel
Köszöntöm minden régi és új olvasómat!
Jelentősebb kihagyás után ismét jelentkezem a sörposzttal, mely túlnyomó részt belga sörök kóstolásáról szól.
A szünet alatt sem mellőztem a belga söröket, időről időre, ám de sokkal ritkábban fogyasztottam eme remek sereket. :)
A sörposzt visszatérő csillaga ma este tehát:
Mint a fenti linkből kiderült, a La Trapist sör az a belga sör, ami holland.
A trapista sör megnevezésre feljogosító címet egy igen szűk főzde kör bírtokolja.
Ezeknek java része (cca. 7) belgiumban található sörfőzde, illetve egy holland és egy osztrák apátság sörfőzdéje. A La Trappe épp a holland.
No, de térjünk is a lényegre:
A sör kitöltésekor masszív, sűrű hab keletkezik, mely friss, tipikusan ale-es illatú, enyhén gyümölcsös.
A hab a sör fogyasztása során szépen megmarad, ami külön öröm.
Az első korty után felkiáltottam, hogy "EZ AZ!!" Egy kiváló sörrel van dolgom. Nagyon összetett ízvilággal, testes, nehéz zamattal. A gyümölcsösség és fúszeresség jelenléte elsöprően dominál.
Tovább kortyolgatva egyértelművé válik, amit már a címkéről is tudhatunk: ez bizony egy 10% ABV sör.
Nem is rejti véka alá, hogy van benne "kracht".
Utóíze kétségtelenül markáns, szinte beletelepszik az ízlelőbimbók közé, még hosszú percek után is emlékeztet arra, hogy ez nem egy pancs "laag ghisting" Arany Ászok, ez egy belga strong ale!
A sör színe arany és sötét barna kellemes elegye. Képzeld el úgy, mint egy legalább 5 éves, 5 puttonyos tokaji aszút, amit kicsit megbolondítottak egy remek aszú eszenciával ---- ha esetleg nem vagy a borokban járatos, a mellékelt képen megfigyelheted, milyen is valójában.
Verdikt:
Nem kispályás sör! Határozott fellépés, erős ízek, magas alkohol tartalom, kitartó hab.
Kifejezetten hangulatos, hosszú lecsengésű ital, aminek fogyasztása élvezetes.
Az erőssége miatt mindenképp haladó sörfogyasztóknak ajánlom.
Kiváltképp ha az erős ale típusú söröket kedvelik, mint mondjuk a La Trappe Tripel vagy a Westmale Trapist.
Jelentősebb kihagyás után ismét jelentkezem a sörposzttal, mely túlnyomó részt belga sörök kóstolásáról szól.
A szünet alatt sem mellőztem a belga söröket, időről időre, ám de sokkal ritkábban fogyasztottam eme remek sereket. :)
A sörposzt visszatérő csillaga ma este tehát:
La Trapist márka Quadrupel söre.
http://en.wikipedia.org/wiki/QuadrupelMint a fenti linkből kiderült, a La Trapist sör az a belga sör, ami holland.
A trapista sör megnevezésre feljogosító címet egy igen szűk főzde kör bírtokolja.
Ezeknek java része (cca. 7) belgiumban található sörfőzde, illetve egy holland és egy osztrák apátság sörfőzdéje. A La Trappe épp a holland.
No, de térjünk is a lényegre:
A sör kitöltésekor masszív, sűrű hab keletkezik, mely friss, tipikusan ale-es illatú, enyhén gyümölcsös.
A hab a sör fogyasztása során szépen megmarad, ami külön öröm.
Az első korty után felkiáltottam, hogy "EZ AZ!!" Egy kiváló sörrel van dolgom. Nagyon összetett ízvilággal, testes, nehéz zamattal. A gyümölcsösség és fúszeresség jelenléte elsöprően dominál.
Tovább kortyolgatva egyértelművé válik, amit már a címkéről is tudhatunk: ez bizony egy 10% ABV sör.
Nem is rejti véka alá, hogy van benne "kracht".
Utóíze kétségtelenül markáns, szinte beletelepszik az ízlelőbimbók közé, még hosszú percek után is emlékeztet arra, hogy ez nem egy pancs "laag ghisting" Arany Ászok, ez egy belga strong ale!
A sör színe arany és sötét barna kellemes elegye. Képzeld el úgy, mint egy legalább 5 éves, 5 puttonyos tokaji aszút, amit kicsit megbolondítottak egy remek aszú eszenciával ---- ha esetleg nem vagy a borokban járatos, a mellékelt képen megfigyelheted, milyen is valójában.
Verdikt:
Nem kispályás sör! Határozott fellépés, erős ízek, magas alkohol tartalom, kitartó hab.
Kifejezetten hangulatos, hosszú lecsengésű ital, aminek fogyasztása élvezetes.
Az erőssége miatt mindenképp haladó sörfogyasztóknak ajánlom.
Kiváltképp ha az erős ale típusú söröket kedvelik, mint mondjuk a La Trappe Tripel vagy a Westmale Trapist.
2012. július 19., csütörtök
[BEERPOST AFTER] - Gauloise Brune
Gauloise Brune (8,1%)
http://en.wikipedia.org/wiki/Brasserie_Du_Bocq
2 hónap kihagyás után ismét újdonságot kóstoltam Belgiumból, vallon területről érkező sörből. Anno mikor Namur-ben voltam, kipróbáltam ennek a márkának a világos sörét, most jött a barna sör. Egész kellemes íze volt, bár ha hasonlítani kellene, alatta marad egy Kasteel-féle barnától. A sör édeskés íze inkább cukros volt, mintsem összeérlelt ízű. Alkoholt szépen elfedte, viszont kifejezetten hiányzott az, hogy érezzem, ezt több héten keresztül érlelték a hordóban. Sebaj, mert teljesen visszahozta a sörkóstolós hangulatot, ami odaát oly sokszor megvolt.
Tetszett.
http://en.wikipedia.org/wiki/Brasserie_Du_Bocq
2 hónap kihagyás után ismét újdonságot kóstoltam Belgiumból, vallon területről érkező sörből. Anno mikor Namur-ben voltam, kipróbáltam ennek a márkának a világos sörét, most jött a barna sör. Egész kellemes íze volt, bár ha hasonlítani kellene, alatta marad egy Kasteel-féle barnától. A sör édeskés íze inkább cukros volt, mintsem összeérlelt ízű. Alkoholt szépen elfedte, viszont kifejezetten hiányzott az, hogy érezzem, ezt több héten keresztül érlelték a hordóban. Sebaj, mert teljesen visszahozta a sörkóstolós hangulatot, ami odaát oly sokszor megvolt.
Tetszett.
2012. július 12., csütörtök
[BEERPOST] Brigand
Brigand ( %)
A ma esti sörömmel régóta szemeztem a bolt polcán, de mindig
találtam nála érdekesebbet. Most viszont nem menekülhet, meg kell kóstoljam:
Mint ahogy sok belga sör, ez is „top-fermented” eljárással
készült, valamint az üvegben tovább fermentálják. Igen! A hűséges olvasó ebből
már tudja, hogy felbontáskor sietősen igyekezett kifele a habja, valamint, hogy
finom eloszlású és sokáig kis is tart, lévén, hogy szén-dioxidban igen bőséges.
A sör különlegességét az is jelzi, hogy nemcsak árpa, de búza maláta
felhasználásával készült.
A pohárba szagolva igen üde,friss, gyümölcsös, malátás
illatot áraszt. Belekortyolva ugyan ez a könnyed, édeskés aroma köszön vissza
rögvest. Felismerhető benne a jellegzetes búzasör íz hatás, mellyel tipikusan
beleül a búzasör az ember nyelvébe és ott terpeszkedik sokáig, persze nem
zavaró, könnyed módon. Egyszer s mind a fűszeresség is jelen van a sör íze
kapcsán. Nem domináns, korántsem zavar, inkább az alkohol ízét harmonizálja az
egész ízvilágban. Az utóíze egy hosszan elnyúló, kellemesen zamatos malátás íz,
ami jó ideig emlékeztet rá, mit is ittam az előbb.
Az alkohol tartalma jelentős, ez jelentkezik is az ízében,
de nem tolakodó. Ha direkt nem kutatjuk ízlelőbimbóinkkal, nem feltűnő.
Véleményem szerint ez egy erős, de kellemes sör, ami remek
dús habbal, karakteres és egy kicsit speciális ízvilággal rendelkezik, mely
kiemeli a hasonló sörök közül épp annyira, hogy tőlem a 8/10-es pontozást
kapja.
2012. június 8., péntek
[BEERPOST] - Piraat
Piraat (10,5%)
Ez a kis sörike egy igen nagy százalékkal bíró, Amber típusú. Az íze tipikusan hozza a szokott, erős, karakteres jelleget. Az újdonsága viszont az, hogy van hozzá egy kesernyés íz, ami nagyon jól kiséri azt a tényt, hogy kifejezetten magas alkohol tartalmú, ami érződik is, de az ízét nem befolyásolja hátrányosan.
Könnyed és krémes, kellemes utóizzel. Az alkoholban erős, izben viszint könnyed.
Tetszett, viszont nem kiemelkedő, ezért csak 8/10 nálam.
Ez a kis sörike egy igen nagy százalékkal bíró, Amber típusú. Az íze tipikusan hozza a szokott, erős, karakteres jelleget. Az újdonsága viszont az, hogy van hozzá egy kesernyés íz, ami nagyon jól kiséri azt a tényt, hogy kifejezetten magas alkohol tartalmú, ami érződik is, de az ízét nem befolyásolja hátrányosan.
Könnyed és krémes, kellemes utóizzel. Az alkoholban erős, izben viszint könnyed.
Tetszett, viszont nem kiemelkedő, ezért csak 8/10 nálam.
2012. június 5., kedd
[BEERPOST] - Gouden Carolus
Gouden Carolus - Tripel (9%)
Ma esti vendégem Mechelen-ből érkezett és a strong pale ale kategória egyike, amit a
belgák (is) egyszerűen tripel kategóriának
neveznek.
Örülök ennek a sörnek, mert anno nem ittam helyi sört, mikor
Mechelenben jártam, így most bepótolhatom, lássuk is:
amint a képen látszik is, szép, vastagon tömött fehér habja
van. a sör aromája nagyon intenzív, gyümölcsös, firss illatú, édeskés. színe
középsárga, nem áttetsző, benne rengeteg buborék igyekszik felfelé, de nem
tolakodóak, nem szódavízről van itt szó!
Belekortyolva ugyan úgy adja ezt friss, üde, gyümölcsös ízt.
Leginkább a szilvához hasonlít.
utóíze enyhén élesztős, kellemesen ráül a nyelvre,
emlékeztetve, hogy egy remek sört kortyoltunk az imént.
Nem is csoda, hogy jó, hisz 3 hétig tartották hordóban, hogy
erjedjen és átvegye ezt a remek ízt.
Ha gyorsan kortyoljuk, akkor felfedezni benne, hogy bizony
ebben van alkohol is, nem is kevés. Persze , jó belga szokás szerint itt sem
tolakodó az alkohol íze, épp csak említi, hogy jelen, és hogy gondoskodni fog a
jó hangulatról.
Maradt még a Chimay Classic sajtomból, így ezzel kísérem a
mostani sört. Nem pont illenek össze, de remekül megértik egymást, úgyhogy a ma
estére mindenképp együtt maradnak :)
A gyümölcsössége miatt, amit hosszan megőriz, valamint a
kifejezetten kellemes, könnyed karaktere, de mégis igen magas alkoholja miatt
nálam megérdemel egy 9/10-es minősítést, tetszett!
2012. június 2., szombat
[BEERPOST] - Trappistes Rochefort 8
Trappistes Rochefort (8%)
A mai vendégem ismét egy trappist típusú sör, mostanában gyakran megfordulnak ilyen vendégek nálam szerencsére, de lássuk is:
A mai vendégem ismét egy trappist típusú sör, mostanában gyakran megfordulnak ilyen vendégek nálam szerencsére, de lássuk is:
Zárkózott illat, bőséges hab az elején, mely sokáig kitart.
Színe sötétbarna, homályos. Íze könnyed, gyümölcsős, harmonikus. Nagyon jól
fogyasztható. Kifejezetten tetszik a lágysága, amit a festői környezetben lévő La
Abbeye Notre-Dame de Saint-Remy Trappista kolostorban készülvén válik igazán
ízletessé.
A trappist sörökről bővebben:
http://en.wikipedia.org/wiki/Trappist_beer
http://en.wikipedia.org/wiki/Trappist_beer
Úgy érzem nagyon megkedveltem ezt a trappist kategóriát, az
összes sörük kellemesen lágy, harmonikus, nincsenek benne túlzott, karakteres
ízek, mégis egyben kínálja, amit egy belga sörtől elvárok.
Pontokban kifejezve 9/10.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)